Băncile din zona euro se împrumută reciproc pentru prima dată după izbucnirea crizei economice mondiale la dobânzi mai mari decât cele de referinţă stabilite de Banca Centrală Europeană (BCE), ceea ce sugerează că acestea revin la comportamentul de dinaintea crizei chiar dacă economia a rămas vulnerabilă.
Nivelul mai ridicat al dobânzilor creditelor interbancare poate fi un semn de normalizare din perspectiva unei economii în fază de recuperare, însă riscă să majoreze prea rapid costurile de finanţare pentru companii şi gospodării, ceea ce ar pune în pericol revenirea economică, scrie Bloomberg.
Situaţia pune la încercare asigurarea dată de preşedintele BCE Mario Draghi că instituţia este pregătită să răspundă oricărei înăspriri nedorite a condiţiilor de creditare.
Draghi ar putea acţiona contra acestei exuberanţe, chiar începând cu această săptămână, prin implementarea unor politici luate în considerare încă de anul trecut precum oprirea absorbţiei lichidităţilor provenite din achiziţiile de obligaţiuni făcute înainte de criză, potrivit analiştilor mai multor bănci europene printre care cea franceză Société Générale.
„Reprezentanţii BCE cred în revenirea treptată a economiei. Din această perspectivă ei ar fi mult mai fericiţi să forţeze un nivel cât mai mic al dobânzilor interbancare“, a afirmat Anatoli Annenkov, economist la SocGen.
Nivelul ratelor dobânzilor creditelor interbancare negarantate din zona euro era de 0,254% luna trecută, de trei ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Indicele EONIA (Euro OverNight Index Average), de referinţă pentru dobânzile creditelor interbancare în euro, a atins 0,457% pe 29 aprilie, cel mai ridicat nivel de la începutul crizei.
mai multe pe
www.zf.ro