Cat costa un broker de credite?
Serviciile sunt gratuite, fara nici un fel de costuri ascunse. Fie ca accesati creditul prin sucursala bancara, fie prin brokerul de credite, costurile sunt absolut aceleasi. Bancile sunt interesate sa-si diversifice canalele de distributie ale produselor proprii in vederea castigarii unui segment de piata cat mai mare.
Intermedierea (crearea) dosarului de credit se face cu comision 0: economisiti astfel o suma importanta de bani.
Pentru banci brokerii sunt o alternativa la investitiile costisitoare in spatii stradale si in personal calificat si specializat. Astfel, o mica parte din aceste fonduri pentru investitii sunt redirectionate către brokeri sub forma de comisioane, bancile castigand pe doua fronturi, investitii mai putine si un portofoliu de clienti mai mare.
De ce platesc bancile?
Brokerul stabileste parteneriate cu bancile in baza unor contracte de colaborare. Aceste parteneriate sunt agreate de catre banci datorita volumului mare de credite generate prin intermediul brokerului, dar si datorita faptului ca brokerul este cel care intocmeste in totalitate dosarul de credit. Astfel, banca face economie de resurse umane si timp alocat.
Banca plateste de regula pentru serviciile prestate de către broker un comision de intermediere contract. Astfel, brokerul este un partener autonom, fara contract de exclusivitate cu o anumita banca.