S-a aprobat planul de restructurare a Volksbanken - este inclusa si vanzarea Volksbank Romania
Dupa ce Volksbanken nu a reusit sa treaca testele de stres si datorita faptului ca Banca Central Europeana a identificat un deficit de capital de 865 milioane de Euro, conform Reuters, grupul de banci regionale care detine Volksbanken AG si-a dat acordul pentru planul de reducere a costurilor.
In prima jumatatea a anului 2015, institutia centrala a grupului Volksbanken, care include mai multe zeci de banci regionale, isi va transfera serviciile de baza catre un alt grup bancar. Restul operatiunilor vor fi transferate in urmatorii ani catre o divizie care nu va detine o licenta bancara, si astfel nu va trebui sa indeplineasca cerintele minime de capital impuse bancilor.
Pana in 2017 vor fi finalizate fuziunile intre cele 42 de banci ce detin Volksbanken, acest lucru ducand la creearea a opt noi banci regionale si trei creditori specializati.
Volksbanken trebuia sa transmita catre autoritatile de supervizare, pana luni, planul prin care va rezolva deficitul de capital de 865 milioane de euro.
"Asociatia bancilor care compun Volksbanken are o contributie majora la consolidarea sistemului bancar din Austria, stabilind cadrul pentru o structura de cost mai buna, o prezenta mai solida pe piata si o capacitate mai ridicata de generare a castigurilor" a spus seful Volksbanken, Stephan Koren.
In 2012, Comisia Europeana a fost de acord cu intervenita Guvernului austriac in sprijinul OVAG, dar in schimb a cerut un program de restructurare ce interzice noi injectii de capital din partea statului.
In Romania, reteaua Volksbank este alcatuita din 130 de sucursale si agentii, dintre care in Bucuresti sunt 23.
Datorita planurilor aprobate de Uniunea Europeana, Volksbanken trebuie sa vanda si pachetul de 51% pe care il detine in divizia din Romania, pana la sfarsitul anului 2015.
In urma vanzarii diviziei Volksbank, trebuie vazut ce se va intampla cu creditele in franci elvetieni din portofoliul bancii si ce banca va prelua acest portofoliu.