Desi suntem la mijlocul lunii februarie, detaliile exacte legate de modul in care se va aplica, derula si care vor fi conditiile exacte pentru a putea beneficia de Programul Prima Casa raman in buna masura sub semnul intrebarii.
In acest moment se cunosc doar cateva premize de la care se va pleca.
Ministerul Finantele a alocat pentru 2017 un buget de 2.5 miliarde lei, cu aproximativ 20% mai putin decat in 2016, cand fondurile s-au ridicat la suma de 2.94 miliarde lei. In plus, o schimbare care tine de optica guvernantilor consta in faptul ca statul va garanta 50% din totalul creditului doar pentru locuintele construite sau consolidate in ultimii 5 ani. Pentru locuintele mai vechi, plafonul de garantare va fi de doar 40%. Prin aceasta masura, care favorizeaza achizitiile de apartamente si locuinte realizate recent - conditia fiind ca finalizarea lucrarilor de constructie sau consolidare sa fi fost oficial inregistrata la nu mai mult de 5 ani, statul isi propune sa incurajeze domeniul constructiilor imobiliare.
Ca un plus, analiza si aprobarea garantiei va fi din acest moment in responsabilitatea Fondului de garantare a creditelor - schimbare care vizeaza sa reducerea dractica a timpul mediu general necesar aprobarii dosarului si acordarii creditului.
De cealalta parte, participanti activi in Programul Prima Casa, bancile romanesti au luat la cunostinta modificarile anuntate catre stat pentru 2017 si se pregatesc sa isi lanseze ofertele revizuite.
Una dintre primele banci care a reactionat si a anuntat la randul sau modificari la conditiile de acordare a creditului Prima Casa este ING Bank, care a marit avansul in 2017 la 10%.
BRD - Societe Generale a luat pozitie, de asemenea, destul de prompt, declarand ca are in lucru noi oferte de credit ipotecar ca alternative la programul Prima Casa, intentionand ca aceste noi oferte sa se mentina ca alternative si dupa ce Programul Prima Casa se va fi incheiat.
Reactia bancilor este justificata pe de o parte de micsorarea cotei de participare a statului, reducerea semnificativa a fondurilor alocate, iar pe de alta parte de limitarile generale ale Programului, valoarea creditelor efectuate prin acesta avand limitari serioase (35.000-40.000 euro), in vreme ce alte tipuri de credite ofera o flexibilitate mai mare.
Cat de curand, si restul bancilor romanesti isi vor anunta intentiile legate de Prima Casa, iar in contextul unor inevitabile schimbari, cu atat mai utila devine consultanta financiara care asigura solicitantului o perspectiva globala a ofertelor existente in piata, in timp real.