Meniu
0743 932 472
sau
Contacteaza-ne online

Darea in plata, sub lupa finantistilor internationali

Publicat pe: 3/29/2016 10:33:00 AM de catre Dragos Popa

Recent, Fitch Ratings, parte a Grupului Fitch de servicii financiare, in prezent lider global de servicii de cercetare si de evaluare a creditelor existente pe piata bancara, a realizat o analiza a impactului pe care l-ar avea adoptarea legii darii in plata.

 

Conform Fitch Ratings, adoptarea legii aflate in stadiu de proiect ar schimba semnificativ abordarea creditelor sub 150,000 euro, dar fiind ca peste 99% din proiectele de creditare se inscriu in aceasta valoare. Trecerea de la stadiu de proiect la cel de lege risca sa afecteze performanta si calitatea serviciilor din domeniul bancar, spun analistii. Intregul sistem de credite ipotecare va fi supus unei noi forme de presiune, daca bancile isi vor inaspri conditiile de acordare a creditelor si vor solicita avansuri semnificativ mai mari (procentual) pentru a se proteja impotriva unei discipline de creditare slabite.

 

Mai mult decat atat, expertii atentioneaza ca programul Prima Casa, care este principalul instrument de creditare de la inceputul crizei economice in 2009 pana in prezent, va fi terminat. Creditele ipotecare derulate prin programul Prima Casa prevad un avans minim de doar 5%, in vreme ce statul garanteaza 50% din valoarea imprumutului. Dar proiectul de lege pare sa ridice semne de intrebare serioase in ceea ce priveste garantia acordata de catre stat, ceea ce poate conduce lejer la inchiderea acestui program popular, considera specialistii.

 

Institutia de analiza financiara Fitch Ratings nu trece cu vederea nici reactia bancilor romanesti la proiectul de lege darea in plata, mentionand ca subsidiarele Erste Bank, Societe Generale, Raiffeisen si Unicredit au semnalat probleme legate de acesta. Mai mult decat atat, perspectiva unor conditii inasprite de creditare a determinat deja ca o serie de banci sa anunte modificarea plafonului minim de avans pentru creditele ipotecare pentru persoane fizice, de la o medie de 15% la una de 35%. 

 

In ansamblu, analistii sunt de parere ca sectorul bancar se prezinta ca fiind unul stabil, dar ca astfel de masuri pot atrage un nivel considerabil de presiune. Informatii detaliate privitoare la sectorul bancar si situatia creditelor sunt prezentate in raportul-analiza "2016 Outlook: CEE Banks" (https://www.fitchratings.com/jsp/general/login/LoginController.faces)

Noi iti gasim solutie de creditare!

Servicii financiare 100% gratuite

Eusor Consulting ne-a ajutat pe mine si pe sotul meu sa obtinem un imprumut pentru casa noastră. Am avut multe discutii despre acest subiect, dar ei au reusit sa ne arate cea mai buna oferta in acel moment. De aceea ii apreciem foarte mult si suntem increzatori ca vor ajuta si alte persoane.

Raluca A. (European Trademarks and Designs Attorney)

» Vezi mai multe pareri