Meniu
0743 932 472
sau
Contacteaza-ne online

Darea in plata - intentia conteaza

Publicat pe: 2/7/2016 10:27:00 PM de catre Dragos Popa

Anul 2016 a debutat cu o dezbatere extrem de aprinsa: cererea de a adoptare a unei legi privind darea in plata.

Dezbaterea proiectului a facut un intreg balet la cele mai inalte niveluri: initiat de PNL, proiectul a ajuns pe lista de discutii a Guvernatorului, ba chiar si a Presedintelui Romaniei. Aprobat de Parlament si pus deocadata pe stand-by in Senat, proiectul de lege a atras si sesizarile Comisiei Europeane.

 

Cum se explica atatea valuri in jurul unui proiect de lege?

 

Desigur, avand un caracter mai mult decat usor populist, legea darii in plata a plecat de la o intentie evident nobila: de a oferi posibilitatea de rezolvare (a se citi "EXIT") celor care au credite ipotecare pe care nu le mai pot sustine.

 

Raportat la alte tari europene România are in continuare un nivel extrem de redus al creditelor ipotecare. Pe de o parte, posibilitatea de achizitie a imobilelor in anii '90, pe de alta parte nivelul salarial mediu semnificativ mai redus in comparatie cu alte state europene au determinat acest volum redus al creditelor ipotecare. Chiar si asa, exista situatii in care debitorii - in special cei au contractat credite ipotecare intre 2008-2009, cand piata imobiliara si-a atins un nivel maxim - se afla in dificultate sau chiar imposibilitate de plata a ratelor.

 

Legea darii in plata spune, simplist vorbind, ca un debitor care a garantat cu unul sau mai multe bunuri poate ceda toate bunurile ipotecate bancii, considerandu-se ca astfel au fost executate  obligatiile asumate prin contract.

 

"Aparent" legea pare sa fie de mare ajutor pentru cei care real vorbind nu mai posibilitatea de a achita ratele si - tot "aparent" - satisface cerintele contractuale impuse de catre creditor, respectiv banca. Tot "aparent", banca si-a luat din start toate masurile asa incat 'sa nu iasa in pierdere'.

 

Relativitatea vine insa tocmai din modul este abordata imposibilitatea de plata, destul de vag definita.

In principiu, interesul debitorului este sa ramana cu bunul imobiliar iar interesul bancii este sa incaseze sumele stabilite prin contractul ipotecar. Ce se intampla insa cand una dintre parti isi pierde 'interesul'? In cazul in care, de exemplu, debitorul va considera ca imobilul nu mai valoreaza sau nu mai merita efortul? Cum se face delimitatea intre imposibilitatea de plata sau scaderea sau chiar pierderea interesului.

 

"Aparent", legea discutata pare astfel sa faciliteze in mod echitabil posibilitatea de terminare a unui contract.

 

Si totusi, de unde atatea valuri?

O parte din valuri se fac pentru ca, da bancile nu vor bunuri imobiliare, ci sumele de bani pe care si le-au contractat, forecastat si le au deja in cash-flow.

Cele mai multe valuri, se fac insa din cauza naturii si efectelor estimate pe care le va avea aceasta lege...

 

Va urma...

Dragos Popa - consultantul tau financiar

Noi iti gasim solutie de creditare!

Servicii financiare 100% gratuite

Eusor Consulting ne-a ajutat pe mine si pe sotul meu sa obtinem un imprumut pentru casa noastră. Am avut multe discutii despre acest subiect, dar ei au reusit sa ne arate cea mai buna oferta in acel moment. De aceea ii apreciem foarte mult si suntem increzatori ca vor ajuta si alte persoane.

Raluca A. (European Trademarks and Designs Attorney)

» Vezi mai multe pareri