Ce efecte poate avea “Noua Casă” asupra pietei imobiliare
Până în 25 martie 2013, valoarea totală a finanţarilor acordate prin programul guvernamental "Prima Casă" a ajuns la 3,18 miliarde de euro de la înfiinţarea sa. De acest program au beneficiat până acum 87.000 de persoane (dosare), dintre care doar 0,1% au creat probleme de neplată, conform datelor FNGCIMM prezentate la o conferinţă a Asociaţiei Brokerilor Imobiliari. Pentru acest an, cu banii rămasi de pe anul trecut mai sunt disponibili în total 572 milioane de euro.
Pentru a genera construcţia de proiecte rezidenţiale, actualul guvern şi -a luat angajamentul de a modifica programul “Prima Casă” într -unul dedicat exclusiv vânzării de locuinţe noi. In acest sens, ideea de a demara noi proiecte rezidentiale este luata in calcul doar de investitorii care dispun de capital
Jucătorii din piaţa imobiliară privesc pozitiv această schimbare şi se aşteaptă chiar la o dublare a ritmului de vânzări, dar ideea demarării unor noi proiecte rezidenţiale este luată în calcul doar de investitorii care dispun de capital, adică un număr tot mai restrâns.
„Este adevărat că varianta actuală a programului «Prima Casă» nu favorizează construcţia de locuinţe noi, dar nici noul proiect nu are puterea să schimbe acest lucru. Acum se vând câte 2-3 apartamente lunar în proiectele noi de tip «Prima Casă». Dacă va creşte ritmul la 4-5 unităţi pe lună, lucrurile nu se vor schimba semnificativ. Cererea nu va ajunge suficient de mare încât să motiveze băncile să finanţeze astfel de proiecte. Până nu se ajunge la un ritm de 15-20 de locuinţe pe lună, este greu să atragi finanţări. Băncile încă îşi ling rănile după proiectele executate silit pe care nu le pot vinde“, este de părere Ilinca Păun, managing director în cadrul Colliers International. În cei peste patru ani şi jumătate de funcţionare, prin „Prima Casă“ au fost vândute 22.680 de apartamente construite după anul 2008, adică 28% din numărul total de garanţii acordate de stat.
Investitorii imobiliari angajaţi în proiecte rezidenţiale recunosc că următoarea generaţie de ansambluri rezidenţiale va apărea abia după ce piaţa va absorbi cele peste 5.700 de apartamente noi, amplasate în proiecte cu peste 100 de unităţi locative. Misiunea este extrem de dificilă în contextul în care proiectele care încă au stocuri însemnate de apartamente la vânzare, fie au probleme de amplasament, fie mai au doar apartamente cu suprafeţe mari şi preţuri pe măsură.
Asteptarile investitorilor cu privire la modificarile programului “Prima Casa”
Unul dintre marii dezvoltatori, austriecii de la Adama, care detin aproximativ 1.400 apartamente finalizate, doresc o majorare a plafonului pana la 80.000 EUR, sau extinderea facilitatii TVA 5 % la imobilele de pana la 100.000 EUR, cum a fost la demarerea acestui proiect.
Locuinte vechi mai ieftine?
Concentrarea programului nou-creat pe locuintele recent finalizate, va avea consecinte asupra apartamentelor vechi. Dupa cum bine stiti, piata din Romania este oarecum anormala, deoarece pretul intre doua astfel de imobile, era aproape egal. Acest lucru nu este deloc logic daca tinem cont ca intre ele exista o diferenta de aproximativ 40-50 de ani. Normal este ca diferenţa de preţ dintre unităţile noi şi cele vechi să fie de 20%-30%. Cum dezvoltatorii au scazut preturile apartamentelor noi pana la limita maxima, este normal ca si particularii sa mai scada din pretul de vanzare al imobilelor vechi, pe care le detin.
Scurt istoric Prima Casa
Irina Constantinescu, director în cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), afirma: „Deocamdată, mergem în parametri de până acum, cu varianta «Prima Casă» care a funcţionat şi anul trecut. Plafonul rămas neutilizat de anul trecut s-a suplimentat cu 200 mil. euro, şi până când noul Guvern avansează proiectul «Casa Nouă» funcţionăm după programul cunoscut“.
Statisticile Fondului de Garantare spun ca in 2012 au fost acordate circa 27.000 garanţii pentru finanţări accesate în valoare de circa un miliard de euro, iar pretul mediu al apartamentelor achizitionate a fost 37.600 euro. In ultimele 3 luni ale anului trecut au fost primite la fond aproximativ 120 de dosare pe zi, iar numarul total de garantii acordate din 2008 si pana in prezent, se ridica la 81.000, pentru credite in valoare de peste 3,17 mld. Euro.