BNR va mentine dobanda la 3,5% atat in 2014 cat si in 2015, apreciaza economistii bancilor
Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), Banca Naţională a României ar putea menţine dobânda de politică monetară la 3,5% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe
probleme de politică monetară din data de 6 mai 2014, se arata intr-un comunicat al Asociatiei.
"Estimările analiştilor care au participat la sondaj indică o dobândă de 3,5% atât pentru orizontul decembrie 2014 cât şi pentru decembrie 2015. Estimările pentru decembrie 2015 variază între un minim de 3% şi un maxim de 4%.
Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi menţinute la 12% în luna mai.
Ulterior, Banca Naţională a României ar putea decide reducerea lor la 10% până la finalul anului 2014 şi la 8% până la finalul anului 2015. Estimările pentru decembrie 2015 variază între un minim de 6% şi un maxim de 12%.
Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute la 18% în luna mai.
Ulterior, Banca Naţională a României ar putea decide reducerea acestora la 16% până la finalul anului 2014 şi la 14% până la finalul anului 2015. Estimările pentru decembrie 2015 variază între un minim de 12% şi un maxim de 18%", se arata in comunicat.
Dorina Cobîscan, Membru AAFBR, Analist Echipa Cercetare Macro şi Titluri cu Venit Fix, BCR: Banca Naţională a României va menţine, cel mai probabil, atât dobânda de politică monetară (3,5%), cât şi rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei şi valută (12% şi
respectiv 18%) în cadrul şedinţei de politică monetară care va avea loc săptămâna viitoare.
Intensificarea tensiunilor în Ucraina şi creşterea ratei inflaţiei în a doua partea a acestui an, ca urmare a introducerii accizei la combustibil începând cu luna aprilie şi a unui an agricol posibil mai slab constituie principalii factori care ar putea sta la baza deciziei BNR. Mai mult, estimăm că banca centrală ar putea să păstreze dobânda cheie nemodificată până la sfârşitul acestui an, dar nu excludem posibilitatea de a vedea o reducere a rezervelor minime obligatorii, în special pentru pasivele în lei.
articol preluat din www.bancherul.ro