Dupa cum mentionam intr-un articol
anterior, in 2017, Programul Prima Casa a suferit o serie de modificari care nu vor lasa neschimbate conditiile de acordare a creditului de catre banci in cadrul acestui program, altfel unul dintre cele mai solicitate produse din piata de credite imobiliare. Pe de o parte reducerea bugetului acordat de stat cu aproximativ 20% care va atrage o crestere a plafonului minim de avans, pe de alta parte conditiile preferentiale pentru locuinte noi si scaderea contributiei statului la 40% pentru locuinte mai vechi de 5 ani, vor face - cel mai probabil - ca Prima Casa sa fie ceva mai putin atractiva decat pana acum... Asta ca sa nu mai mentionam si valoarea maxima a creditului acordat prin Prima Casa, respectiv 57.000-66.500 euro.
Si sincer, cate dintre locuintele nu mai vechi de 5 ani se incadreaza in suma de 60.000 euro?
Bancile au inceput deja sa anunte cresterea avansului - de la 5% la 10%, fara a mai pune la socoteala depozitul cash colateral..
In aceste conditii,
creditele ipotecare se confirma - o data in plus - ca alternative viabile la Prima Casa.
In conditiile care inca nu se cunosc cu exactitate detaliile legate de modul in care se va aplica Prima Casa in 2017,
creditul ipotecar vine cu o serie de avantaje notabile. Desi, pe aceasta varianta, avansul clasic este intre 15%-25%, exista produse de creditare care accepta si 0% avans in cazul in care se pune o garantie imobiliara suplimentara.
Dobanda la
creditul ipotecar este complet transparenta si poate varia intre 3.57% - 3.92%, in plus, in functie de istoricul beneficiarului mai exista si variante de neociere, in vreme ce Prima Casa atrage si un comision suplimentar de administrare catre Fondul National de Garantare a Creditelor.
Un alt aspect sensibil este legat de perioada de creditare, Prima Casa acoperind un interval de 3-30 de ani, in timp ce pentru alte credite ipotecare aceasta se poate extinde pana la 35 de ani!
Si poate cel mai important detaliu, care tine de limitele umane ale planificarii si de includerea factorului 'imprevizibil': spre deosebire de Prima Casa, alte produse de creditare imobiliare nu pun interdictie de vanzare. Imobilul achizitionat poate fi vandut oricand, ceea ce lasa beneficiarului posibilitatea de libera optiune si confera un drept mai complet de proprietate asupra achizitiei in sine.
La acestea se adauga o serie de alte mici detalii, cum ar fi asigurarea de viata. Luate individual, detaliile mentionate poate nu cantaresc atat de mult. Puse, insa, impreuna pot face o diferenta considerabila.
Lasand deoparte dezbaterile PRO-CONTRA, realitatea este ca in acest moment, multe banci abia isi definesc conditiile de acordare a creditelor in Programul Prima Casa, in vreme ce produsele de credit ipotecare sunt deja bine definite si - din multe puncte de vedere - mult mai avatajoase, tocmai datorita unui mediu concurential mai bine dezvoltat.
Atunci cand decideti tipul de credit pe care il veti accesa, este bine sa cunoasteti toate detaliile care vor influenta conditiile de creditare. Avantajul de a apela la un broker EUSOR este ca acesta va poate furniza o perspectiva globala: intre Prima Casa si alte produse alternative, cat si intre produse similare ale diverselor banci romanesti. Fara nici un cost. Nu uitati: nu intotdeauna cele mai populare produse sunt si cele mai bune!