Meniu
0743 932 472
sau
Contacteaza-ne online

Sanse de 2:1 ca legea darii in plata sa fie modificata

Publicat pe: 4/19/2016 4:00:00 PM de catre Dragos Popa

Desi legea a fost votata cu o majoritate covarsitoare, institutiile bancare inca se astepta ca autoritatile competente sa reactioneze si sa solicita revizia legii, asa cum este in forma actuala. In acest moment, constitutionalitatea legii inca poate fi constesta de o serie de instutii si autoritati (vezi articol precedent).

 

Premiza fundamentala pe care se bazeaza aceasta estimare, consta in faptul ca legea intrata in vigoare genereza riscuri si costuri de finantare ale statului, presupunerea fiind ca fie Guvernul fie Presedintele Klaus Iohannis ar fi cel mai probabil sa solicita revizie si modificare.

 

Mai mult decat atat, ING Bank a analizat doua scenarii care ar viza urmatoarea etapa a legii darii in plata:

 

Scenariul 1 - Curtea Constitutionala va revizui si va impune modificari semnificative - probabilitate 60%

Pentru aceasta varianta ar fi insa necesar ca institutia Curtii Constitutionale sa primeasca o cerere de la una dintre institutiile care poate sesiza lipsa constitutionalitatii. Guvernul ar fi principalul candidat, intrucat este probabil ca intrarea in vigoare a legii sa afecteze costurile de finantare ale Romaniei pe termen mediu si sa conduca la avertismente privind ratingul.

 

Scenariul 2 - Legea va intra in vigoare in forma actuala - probabilitate 40%

Presedintele are 10 zile pentru a semna legea. Dupa ce legea a fost exercitata de imprumutati, bancile (partile afectate) se pot adresa Curtii Constitutionale. Cererea formala si raspunsul ar putea dura o perioada si ar permite celor mai multi dintre imprumutati sa beneficieze de lege. Se considera ca o revenire la situatia anterioara, in cazul in care Curtea Constituionala ridica obiectii de neconstitutionalitate, ar fi dificila si putin probabila. In cazul in care cineva ar trebui sa plateasca daune, acestea ar fi acoperite probabil de la bugetul de stat.

 

"In scenariul negativ, vedem o depreciere puternica a leului pe termen scurt cu persistenta vulnerabilitatii pe termen mediu, in timp ce prima de risc a Romaniei va creste permanent, conducand la costuri mai mari de finantare si crestere economica mai slaba. Ne asteptam totusi ca logica economica sa aiba castig de cauza si institutii mai putin sensibile la alegerile din acest an, precum guvernul tehnocrat sau presedintele, sa trimita legea la Curtea Constitutionala inainte de a intra in vigoare, dar si ca forma finala a legii sa limiteze hazardul moral", se arata in nota economistilor ING Bank.

 

Mai multe detalii privind pozitia si opinia specialistilor de la ING Bank, gasiti aici(http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/197301/ing-bank-probabilitate-de-60-ca-legea-darii-in-plata-sa-fie-modificata-semnificativ-de-curtea-constitutionala.html)

Noi iti gasim solutie de creditare!

Servicii financiare 100% gratuite

Eusor Consulting ne-a ajutat pe mine si pe sotul meu sa obtinem un imprumut pentru casa noastră. Am avut multe discutii despre acest subiect, dar ei au reusit sa ne arate cea mai buna oferta in acel moment. De aceea ii apreciem foarte mult si suntem increzatori ca vor ajuta si alte persoane.

Raluca A. (European Trademarks and Designs Attorney)

» Vezi mai multe pareri